Rowing

De Hel van het Noorden – Wedstrijdverslag


Kou, regen en wind. De Hel van het Noorden was dit jaar weer een echte hel, voor mij was het de eerste keer dus ik heb weinig referentie maar op het wedstrijdterrein hoorde je vele roeiers en coaches zeggen dat het dit jaar weer ‘een pittige’ was. Hier een korte nabeschouwing van mij over de wedstrijd.

Toen ik rond elf uur het botenwagenterrein opliep, kwam ik als eerste Olaf tegen, hij vertelde me dat hij tijdens de wedstrijd alles heeft meegemaakt van regen tot hagel en van golven tot wind. Maar voor een eerste race in zijn net gevormde twee zonder was het wel een prima resultaat, 5e in het H2- veld en 2e in het SB2- veld met een tijd van 27:46,4.

Na een kort bezoek bij de weging stond ik met mijn coaches in het ‘saphok’ van Aegir te genieten van een kopje thee toen er een doorweekte Beer binnen kwam lopen. Het eerste wat Dries mij vertelde was ‘Ja, toch wel vet hoor!’ Voor veel heren van de middengroep was dit de eerste langebaan wedstrijd in een klein nummer. Resultaat: 15e plek voor Jord & Dries en 18e plek voor Frederik & Chris in het H2- veld. Daarnaast ook een 10e plek voor Menno & Govert in het LH2- veld.

Toen was het tijd voor mijn eigen race, met ongeveer 4 lagen thermo’s en vol energie ben ik de boot in gestapt en begonnen met de barre tocht richting de start van de wedstrijd. Tijdens het oproeien werd de hele heat nog uitgedaagd door 2 vrachtschepen die het Eemskanaal omtoverden tot een golfslagbad. Na een afstand geroeid te hebben die goed zou zijn voor een volwassen avondvierdaagse was ik eindelijk bij de start. Om me heen kijkend zag ik dat bijna alle roeiers last hadden van de wind en de kou, helaas werd ik hier ook door verrast en heb ik de eerste kilometers van de race met weinig gevoel in mijn handen moeten roeien. Toen ik het weer wat warmer had ging het gelukkig allemaal een stuk soepeler en ben ik vergezeld door de melodieuze aanmoedigingen ‘Allez oOkeeanosz’ uiteindelijk 8e geworden in het LH1x met een tijd van 26:49,4.

Zelf heb ik 3 boten ingehaald in de race maar tijdens het uitroeien kwam ik Daan tegen met een betere highscore, deze man had naar eigen zeggen wel 10 kutfeuten ingehaald. Dit zorgde helaas wel voor wat irritatie want ze lagen allemaal in de weg en belemmerde zijn race. Ondanks dat heeft hij de 14e plek behaald in het H1x veld in een tijd van 26:20,7.

Eenmaal op het land kwam ik ook Niek tegen. Voor de wedstrijd zit Niek altijd maximaal in zijn eigen focus bubbel, maar nu na de race vertelde hij ontspannen dat het een prima race was. Zijn resultaat: 25e in het H1x veld met een tijd van 27:06,3.

Hermelijntje kwam deze dag ook uit voor Okeanos en is 3e geworden in het D2- veld met een tijd van 26:53,9.

Aan het einde van de zo’n helse dag denk je vaak, ‘dit doe ik eens, maar nooit weer’. Maar ik denk dat veel wedstrijdroeiers samen met mij beamen dat je hier alleen jezelf maar mee voor de gek houd. Volgend jaar stapt iedereen toch weer lekker in de auto richting het hoge noorden, want al die wind, regen en kou maken niet uit als je de ambitie en drive hebt om het maximale uit jezelf te halen onder elke omstandigheden en tijdens elke wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.